8x de lekkerste quinoa salade van Lassie

18 december 2022 – Leestijd 4 minuten
Blog Quinoa Salade

Een quinoa salade is de ideale maaltijd voor op een warme dag hartje zomer. Of maak er één aan het eind van het jaar met geroosterde herfst- en wintergroenten. Kan ook. Salades met quinoa zijn namelijk ontzettend veelzijdig, maar bovenal ook gezond en relatief snel klaar. En dat is precies waar we bij Lassie van houden. Koken zonder gedoe. Snel iets gezonds én lekkers #opjebord.

Daarom hebben we onze favoriete quinoa salade recepten voor je verzameld. Stuk voor stuk beproefde (en geproefde) gerechten die je in een handomdraai op tafel hebt staan. Met vis, vlees, vegetarisch en vegan. Check ze allemaal en ontdek de lekkerste quinoa salade van Lassie!

Quinoa salade met gerookte kip en mango

Gerookte kip. Zoete mango. Crunchy pecannoten. En klaar in een kwartiertje. Deze quinoa salade heeft allemaal. Met bijna de perfecte mix van verschillende smaken en texturen is dit gerecht bovendien een echte showstopper. Je kunt ‘m trouwens ook maken met gerookte zalm of makreel als je meer zin hebt in vis!

Het recept vind je hier.

Italiaanse salade met tomaat en burrata

In deze Italiaanse salade met tomaten, courgettes en pesto draait het eigenlijk allemaal om de burrata. Dat is een extra zachte, romige mozzarella. Mozzarella met extra room is natuurlijk een combinatie waar je geen nee tegen kan zeggen, dus moet je deze salade simpelweg eens geprobeerd hebben.

Hier vind je het hele recept.

Quinoa salade met avocado en paprika (vegan)

Deze vegan quinoa salade met avocado en paprika’s (geel én rood) is ontzettend gezond. Alsof Rens Kroes ‘m zelf heeft bedacht. Maar hij is vooral ook heel simpel te maken en ontzettend fris. Je kunt deze salade bovendien ook nog gebruiken als vulling voor een tortillawrap. Lekker als lunch de volgende dag. Moet je alleen wel wat over houden … en dat is dan weer onwaarschijnlijk.

Bekijk hier het recept.

“Voor zo’n kleine (pseudo)graansoort is quinoa een heuse krachtpatser. Een portie onbereide quinoa van 100 gram bevat al 14 gram eiwitten. En dat is niet het enige: deze plantaardige eiwitten hebben ook nog eens een volledig aminozuurprofiel. Dat betekent dat ze alle aminozuren (bouwstenen) bevatten die je lichaam nodig heeft. Quinoa is daardoor een bijzonder goede bron van eiwitten voor vegetariërs en veganisten, maar natuurlijk ook voor vlees- en viseters!” - gezondeten.nl

Lauwwarme salade met gestoofde bimi en radijs

Het perfecte gerecht voor als je net door een spontane hoosbui bent gefietst of als het vandaag net wat kouder is: de lauwwarme salade met gestoofde bimi en radijs. Een beetje hartig, een beetje fris, maar vooral heel erg lekker. En binnen een kwartier op tafel. Ook wel fijn als je doorweekt bent.

Check het recept hier.

Quinoa salade met feta en asperges

Een quinoa salade met feta is altijd een succes. Gegarandeerd. En deze variant met bosuitjes, geroosterde paprika’s, lekkere groene asperges en rucola zit ook nog eens bom- en bomvol groenten. Lekker licht, lekker gezond. De ideale salade voor de heetste dagen (net als deze quick & easy zomerse recepten).

Je vindt hier het recept.

Salade met courgette en tomaat (en eventueel tonijn)

Courgette, tomaat en gemengde olijven … we gaan lekker op de Mediterrane tour! Dat betekent ook dat we deze salade op smaak brengen met olijfolie (uiteraard) en oregano. Kappertjes en citroensap vormen daarbij een lekkere frisse tegenhanger en als je zin hebt in vis dan voeg je eenvoudig een blikje tonijn toe. Supersimpel!

Hier staat het recept.

“Wist je dat quinoa eigenlijk geen graansoort is? We gebruiken quinoa als graansoort, maar quinoa is eigenlijk, net als boekweit, amaranth en teff, botanisch gezien een zaad. Goed nieuws voor mensen met een glutenintolerantie of -allergie: deze pseudograansoort bevat dus geen greintje gluten!” - gezondeten.nl

Frisse quinoa salade met kip en sesamzaadjes

Deze frisse quinoa salade met kip en sesamzaadjes is met recht één van onze favoriete recepten. Dit gerecht zit namelijk vol met verrassende smaakcombinaties. Want wie had gedacht dat sesamzaad, zwarte bonen en granaatappelpitjes die zorgen voor een zoete explosie in je mond zo goed samengaan?

Check hier het recept en ervaar het zelf!

Caesarsalade van quinoa, bacon en paprika

Een klassieker met een twist! Deze Caesarsalade heeft alles wat je gewend bent, maar in plaats van aardappels gebruiken we lekker wat quinoa. Net even anders, maar minstens net zo lekker. Of zelfs lekkerder als je het ons vraagt. En anders paste dit recept trouwens ook niet in dit lijstje met onze favoriete quinoa salades…

Het hele recept lees je hier.

PS.

Je kunt al deze recepten maken met onze verschillende soorten quinoa. Ga bijvoorbeeld voor onze BIO Quinoa (nóg beter voor mens en milieu), voor onze Quinoa Builtjes (handige porties per persoon) of voor onze Voorgestoomde Quinoa (voor als je geen tijd hebt en snel wat op tafel wilt hebben staan)!

Nog meer quinoa?

Ben je helemaal gek van quinoa? Wij wel. En daarom hebben we nog veel meer quinoa recepten voor je ontwikkeld, waaronder dit populaire gerecht met geroosterde bietjes en geitenkaas. Bekijk ze allemaal en laat je lekker inspireren!

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Waar komt quinoa vandaan?

Quinoa komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte en wordt geteeld in Zuid-Amerikaanse landen als Bolivia, Peru en Ecuador. Daar wordt het al duizenden jaren verbouwd en geldt het als één van de belangrijkste voedselbronnen. Dat komt vooral omdat de quinoaplant op grote hoogte en onder koude en droge omstandigheden nog kan groeien in tegenstelling tot bijvoorbeeld maïs.

Moet je quinoa koken?

Als je quinoa wilt weten bij je avondeten, kun je die het best eerst even koken. Ook als je er een quinoa salade van maakt. De zaadjes worden namelijk gedroogd voordat ze in de supermarkt terecht komen. Daardoor zijn ze langer houdbaar, maar ook hard en kun je ze eigenlijk niet rauw eten. Door ze koken nemen ze vocht op. Ze gaan ‘open’ en worden weer zacht - met toch een kleine bite.

Hoeveel quinoa per persoon heb je nodig?

Gemiddeld heb je zo’n 75 gram ongebereide quinoa per persoon nodig. Tijdens het koken neemt de quinoa namelijk nog vocht op. Daardoor wordt het een stuk zwaarder. Met die hoeveelheid ongekookte quinoa houd je dan uiteindelijk een verantwoorde en gezonde portie van ongeveer 125 gram over. Dat is een mooie basis voor je quinoasalade!

Zijn er ook vegetarische of vegan quinoa salades?

Er zijn zeker lekkere recepten voor een vegetarische of vegan quinoa salade! Sterker nog, veel salades met quinoa bevatten geen vlees. De zaadjes zitten namelijk zelf al bomvol eiwitten en dat maakt het van nature al een goede vleesvervanger. Probeer bijvoorbeeld ook eens een quinoaburger als je wat over hebt. Perfect voor vegetariërs en veganisten, maar ook voor mensen die gewoon af en toe minder vlees willen eten!