Bekijk Vivians Rijstadvies over:

Gezonde tips
& recepten

Bekijk ook de commercial

Meer onderwerpen:

packshot: Zilvervlies rijst + Spelt en quinoa

  • Rijst met een lekkere bite
  • Meer vitamines
  • Meer vezels
  • Langer een vol gevoel
  • Past goed bij elk dieet

1. Koop het product

2. Ga naar kortingisleuk.nl

3. Vul je gegevens in

Binnen 1 week ontvang je het aankoopbedrag terug.

Zilvervliesrijst + Spelt én quinoa

De lekkere en gezonde keuze!

Zilvervliesrijst is het volkorenbrood onder de rijstsoorten. De rijstkorrels bevatten nog hun zilvervliesje, die op hun beurt weer veel vezels bevatten en zorgen voor een verzadigd gevoel. Die heerlijke rijst hebben we nu aangevuld met spelt en quinoa. Dus nog meer gezonde vezels van spelt en de quinoa bevat eiwitten die het nog voedzamer maken. Natuurlijk eenvoudig te bereiden en een uitstekend vertrekpunt voor een lekker gerecht!

Wat eet je vanavond?

Wat dacht je van:

Lauwwarme salade van zilvervliesspeltmix met biet, wortel en knolselderij

  • 4-6 pers.
  • 30 min.
  • 385 kcal p.p.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels wittewijnazijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 6 eetlepels neutrale olie (rice bran olie)
  • 250 g knolselderij, geschild
  • 250 g winterwortel, geschild
  • 1 rauw bietje, geschild
  • 1 pak Lassie Zilvervliesrijst + spelt en quinoa (275 g)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel kaneel
  • 250 ml (puur) cranberrysap
  • 25 g gepelde pistachenootjes of bruine amandelen, grofgehakt
  • 40 g veldsla
  • 1 bosuitje, in flinterdunne ringetjes

Hoe bereid ik het

1. Klop in een kom de azijn met mosterd, 4 eetlepels olie en wat zout en peper tot een dressing. Schaaf achtereenvolgens de knolselderij, wortel en het bietje op een mandoline of in de keukenmachine tot juliennereepjes.

2. Schep in een kommetje de bietreepjes om met 3 eetlepels dressing. Schep de wortel en knolselderijreepjes door de dressing in de kom. Laat de groentereepjes zo zeker 15 minuten intrekken.

3. Bereid intussen de zilvervliespeltmix: verwarm 2 eetlepels olie in een pan en fruit de knoflook zachtjes met alle specerijen tot het lekker gaat ruiken.

4. Schep de zilvervliesspeltmix erdoor en bak de korrels al omscheppend tot ze rondom glanzen. Voeg het cranberrysap met 250 ml water en wat zout toe en kook de zilvervliesspeltmix gaar volgens de aanwijzingen.

5. Rooster de pistachenootjes of amandelen in een droge koekenpan goudbruin. Laat ze op een bordje afkoelen.

6. Schep de gare zilvervliesspeltmix warm door het wortel-knolselderijmengsel en schep ook de bietjes met dressing erdoor. Verdeel de veldsla over een platte schaal en schep de zilvervliesspeltsalade er in een grote berg op. Strooi de nootjes en bosui erover.

Tips

  • Tip: Deze salade doet het koud ook goed als buffetgerecht. Garneer dan met partjes ei en olijven.

Voedingswaarde

Bevat p.p: 385 kcal, 9 g eiwit, 15 g vet waarvan 3 g verzadigd, 49 g koolhydraten en 9 g voedingsvezel

Zilvervliesspeltmix met een groentestoofpotje

  • 4 pers.
  • 25 min.
  • 380 kcal p.p.

Ingrediënten

  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 400 g oranje pompoen
  • 1 pak Lassie Zilvervliesrijst + spelt en quinoa (275 g)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1½ theelepel gemalen komijn
  • 400 g rode en gele cherrytomaatjes
  • sap en rasp van ½ citroen
  • 300 g panklare verse spinazie

Hoe bereid ik het

1. Pel de uien en de knoflook. Snijd de uien in dunne partjes en de tenen knoflook in plakjes. Verwijder de pitten uit de pompoen en snijd de pompoen met schil in blokjes.

2. Kook de zilvervliesspeltmix gaar volgens de aanwijzingen op de zijkant van het pak.

3. Verwarm de olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de ui en knoflook zachtjes glazig. Schep de blokjes pompoen met de kurkuma en komijn erdoor en bak nog 4 minuten.

4. Voeg de tomaatjes toe met de citroenrasp en 1 eetlepel citroensap en schenk er 75 ml water bij. Voeg zout en versgemalen zwarte peper naar smaak toe. Smoor de groenten 2-3 minuten tot de tomaatjes openknappen.

5. Schep hand voor hand de spinazie door de groenten en laat de blaadjes al omscheppend slinken.

6. Serveer de zilvervliesspeltmix in diepe borden en schep het groentestoofpotje erop. Lekker met gebakken saucijsjes, merguezworstjes of gebakken vis.

Tips

  • Dit is een heerlijk gerecht om op te variëren. Vervang pompoen in de zomer door courgette of parten venkel. Voeg als variatie olijven toe.

Voedingswaarde

Bevat p.p: 380 kcal, 12 g eiwit, 11 g vet waarvan 2 g verzadigd, 53 g koolhydraten en 10 g voedingsvezel

Zilvervliesspeltmix met zoete aardappel en champignons

  • 4 pers.
  • 60 min.
  • 485 kcal p.p.

Ingrediënten

  • 300 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 100 ml rode wijn
  • 3 volle eetlepels donkere basterdsuiker
  • 500 g zoete aardappelen, schoongeboend
  • 6 tenen knoflook
  • 1 grote rode paprika, in brede repen
  • 250 g kastanjechampignons
  • 1 rode peper zonder zaadjes, in reepjes
  • 6-8 takjes tijm
  • 1 pak Lassie Zilvervliesrijst + spelt en quinoa (275 g)

Hoe bereid ik het

1. Kook het sap met de wijn en suiker in een wijde pan op hoog vuur in ca. 15 minuten tot ongeveer een derde over is en het een licht stroperig sausje wordt.

2. Verwarm intussen de oven voor op 220 °C. Halveer de zoete aardappelen en snijd de helften in parten. Halveer de ongepelde tenen knoflook. Schep in een braadslede de parten zoete aardappel om met de tenen knoflook, rode paprika en champignons en verdeel de peperreepjes en takjes tijm ertussen.

3. Schenk het ingekookte vocht over het groentemengsel en schep alles goed door. Schuif de braadslede in de oven en bak de groenten in 25-30 minuten gaar. In die tijd verdampt ook het vocht, zodat de groenten omhuld wordt met een stroperig laagje.

4. Kook de zilvervliesspeltmix gaar volgens de aanwijzingen op de zijkant van het pak. Schep in diepe borden een bergje zilvervliesspeltmix en verdeel de groenten eromheen. Schep wat van het vocht over de zilvervliesspeltmix.

Tips

  • Voor de vleesliefhebbers: leg op de zilvervliesspeltmix dunne plakjes gebakken eendenborstfilet of entrecote en schenk nog wat jus over het geheel.

Voedingswaarde

Bevat p.p: 485 kcal, 12 g eiwit, 2 g vet waarvan 1 g verzadigd, 96 g koolhydraten en 10 g voedingsvezel

Waarom zijn vezels zo belangrijk voor je?

Maar 1 op de 10 Nederlanders eet voldoende voedingsvezels en dat terwijl vezels super belangrijk zijn. Waarom eigenlijk?

 

+ Vezels vertragen de gang van het voedsel door je darmen, waardoor je bloedsuikerspiegel langzamer stijgt en daalt. Dit voorkomt de zogenoemde suikerpiek, waarbij je snel veel energie hebt maar ook snel weer minder en je je moe voelt.

 

+ Vezels zorgen ervoor dat je langer geen trek hebt. Vooral handig als je wil afvallen of op je gewicht wil letten.

 

+ Vezels bevorderen de stoelgang, ze verteren niet in je lichaam en verlaten het lichaam weer via de ontlasting. In je darmen nemen die vezels vocht op en dit werkt gunstig op je stoelgang.

Meer over Vivian Reijs

Happy & Healthy life Coach Vivian Reijs, is naast tv-presentatrice ook gediplomeerd voedingscoach. Zo schuift ze regelmatig in deze rol aan bij RTL Boulevard en heeft ze een eigen health-blog met tienduizenden volgers (www.vivonline.nl). Ze vindt niks leuker dan mensen te inspireren en helpen in hun zoektocht naar gezondheid. Zo zegt ze zelf: “Ik heb zelf mogen ervaren wat een gezonde leefstijl met je lichaam kan doen. Door gezonder te eten, regelmatig te bewegen en een positieve mindset, kun je jouw leven omtoveren tot een happy, healthy life". Daar kunnen wij ons van Lassie helemaal in vinden.