Lassie Vluggort

Vluggort

Vluggort is gepelde gerst die al eeuwenlang wordt gebruikt als basis voor pap. De graansoort doet het goed in romige gerechten, zowel zoet als hartig.

Update februari 2023:
Vluggort is helaas uit ons assortiment. Onze vaste grondstofleverancier is gestopt en het bleek niet mogelijk om een waardige vervanger te vinden met de kwaliteit die jullie van Lassie gewend zijn. Dat we stoppen met de Vluggort doet ook ons een beetje pijn, als echte klassieker heeft de Vluggort een speciaal plekje in ons hart, we zijn namelijk ooit in 1893 als gortpellerij begonnen.

Zoek je een goed alternatief? Probeer voor zoete bereidingen eens onze Dessert rijst en voor hartige recepten de Orzo of de Parelcouscous.

Voedingswaarde

Ongekookt per 100 g:

Energie
1468 KJ / 347 kcal
Vetten
1,5 g
Waarvan verzadigde vetzuren
0,7 g
Koolhydraten
70,4 g
Waarvan suikers
0,2 g
Vezels
6,8 g
Eiwitten
9,5 g
Zout
<0,01 g

Allergie informatie

Bevat gluten.

Ei
Nee
Gluten
Ja
Lupine
Nee
Melk/lactose
Nee
Noten
Nee
Pinda
Nee
Soja
Nee

Bereidingswijze

  1. Doe de vluggort (50 g per persoon) in een pan met ruim kokend water.
  2. Breng opnieuw aan de kook en laat de vluggort 15 min. doorkoken.
  3. Neem de pan van de warmtebron en giet de vluggort af.
  4. Neem de deksel van de pan en laat de vluggort nog 2 min. drogen.

Na bereiden max. 48 uur houdbaar bij max. +7°C

Ingrediënten:

Gepelde gerst

Veelgestelde vragen over dit onderwerp

Wat is vluggort?

Gort is gepelde gerst. Vluggort is gort dat deels voorgekookt is en daarom sneller gaar is dan reguliere gorst. Waar je normale gort wel een uur moet koken, is vluggort vaak al wel in een kwartier tot twintig minuten klaar. Vroeger werd gort vooral gegeten als basis van een complete maaltijd, maar tegenwoordig gebruiken we het vooral als basis voor een lekkere romige pap. Lekker als ontbijt én als toetje dus!

Hoe kan je vluggort het best bereiden?

Vluggort kun je het best bereiden door het simpelweg een kwartiertje te koken in een pan met ruim water (of melk), af te gieten en vervolgens nog even twee minuutjes te laten drogen met de deksel van de pan. Daarbij kun je de vluggort eenvoudig extra smaak meegeven door wat vruchtensap aan het kookvocht toe te voegen. Of maak het extra romig door de gort af te laten koelen en er voorzichtig wat slagroom doorheen te spatelen!

Hoe moet je vluggort koken?

Vluggort koken is heel makkelijk. Breng een pan met water of melk aan de kook en voeg de gort toe, eventueel met wat smaakmakers als geraspte citroenschil of suiker. Gebruik ongeveer vier keer zoveel water of melk als gort. Kook het geheel in een kwartiertje gaar, giet af en laat nog even drogen in een pannetje zonder deksel. Serveer warm of laat afkoelen en voeg er lekker wat fruit, poedersuiker of chocola aan toe!

Hoeveel vluggort per persoon heb je nodig?

Omdat we vluggort vaak als bij- of nagerecht eten, kun je rekenen op ongeveer 50 gram gort per persoon. Dat is genoeg voor een lekker vullend toetje! Vormt het echter de basis van je avondeten en serveer je het met groenten, vlees of vis? Dan kun je best met iets meer uit de voeten. Ga dan bijvoorbeeld uit van 60 tot 70 gram per persoon, afhankelijk van of er grote eters aanschuiven. Vergeet dan ook niet iets meer water te gebruiken!

Is vluggort gezond?

Vluggort wordt gemaakt van gerst en dat is een graansoort waar veel natuurlijke eiwitten, B-vitamines en mineralen in voorkomen. Ten opzichte van rijst en pasta zitten er bovendien veel voedingsvezels in vluggort. Daarmee zorg je voor een extra verzadigd gevoel, een goede darmfunctie en stoelgang en houd je dus ook je gewicht op pijl. Vluggort kun je daarom best een gezond product noemen!